Menu
Nieuwsbrief

Wilt u informatie over onze producten ontvangen en op de hoogte blijven van alle actuele aanbiedingen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

 
Biologische kerstpakketten
Ga naar biologische-kerstpakketten.nl

Bevatten biologische halvarine en margarine transvetzuren?

Een aantal van onze producten bevatten transvetzuren (margarines en halvarines). Wij krijgen geregeld de vraag van onze klanten of biolologische producten wel transvetzuren mogen bevatten en zo ja, in welke mate? Wij legde deze vraag voor aan Skal, de toezichthouder van biologische producten in Nederland en kregen het volgende antwoord:

Eko logo van skal'' Bij het beantwoorden van uw vraag ga ik er gemakshalve van uit dat bij de productie van de halvarine en margarineproducten uitsluitend plantaardige oliën en vetten zijn gebruikt en dat er geen sprake is van aanwezigheid van dierlijke vetten.

Plantaardige oliën en vetten bevatten van nature ca 0,5% tot 1,5% transvetzuur (afhankelijk van het soort olie/vet), dierlijke vetten kunnen in sommige gevallen van nature meer transvetzuur bevatten.

Bij het harden van olie/vet ontstaan transvetzuren. Wanneer een olie/vet gedeeltelijk gehard is zal er een significante hoeveelheid transvet ontstaan. In sommige gevallen wordt een olie/vet volledig gehard, dan is de vetzuursamenstelling dusdanig veranderd dat er nagenoeg geen transvet meer in zit, maar het is niet aannemelijk dat grote hoeveelheden van dit soort doorgeharde vetten aanwezig zullen zijn in uw producten, lagere hoeveelheden zijn mogelijk wel functioneel in producten maar zijn ook lastig aan te tonen.

Het hardingsproces is een chemisch proces wat niet is toegestaan in de biologische productie.

Kort samengevat kunnen we het volgende antwoorden op uw vragen:

Ja, biologische producten mogen wel transvetzuren bevatten, mits deze van nature aanwezig zijn en niet zijn gevormd door het harden van vet.

Bij biologische producten zoals halvarine (ca 40% vet) en margarine (ca 70% vet), zal het transvetgehalte (berekend op het hele eindproduct) normaliter niet boven de 1% uit mogen komen.

Typische waarden van 0,6% tot ca 1,0 % zijn te verwachten en te verklaren.

Hogere gehaltes zijn een indicatie dat er wel (gedeeltelijk) gehard vet aanwezig is in de producten, en dit is reden voor verder onderzoek / verklaring van producent. ''

Geplaatst op: 07-05-2012
realisatie: